Esport i Danmark

Esport for dummies

Helt ny i Esport verdenen? Her er hvad du bør vide: Esport i Danmark står for elektronisk sport og er spillekonsollernes online konkurrenceform – der dystes om, hvem der er bedst til at spille konsolspil som FIFA Soccer, DOTA 2, Counter Strike og League of Legends (LOL). De mindre turneringerne foregår online, hvor spillerne ikke kan se hvem de er oppe imod, mens de helt store arrangementer afholdes på en location, hvor publikum kan følge egamerne live og heppe på deres favorithold. De mest populære spil er de såkaldte MOBA spil. MOBA står for Multiplayer Online Battle Arena og det mest succesfulde af disse er spillet DOTA 2. Præmiesummerne ved de store DOTA 2 turneringer er kommet op i tocifrede millionbeløber, så vi må konstatere at det efterhånden er big business at være god til at spille computer. Det er på denne baggrund at Esport bookmakere også er begyndt at interessere sig for sportsgrenen, hvis popularitet bare synes at gå en vej.

MOBA-spillene foregår indenfor en ramme, en form for kort, der udgør kamparenaen. I denne kamparena kæmper flere hold, sammensat af et sæt online spillere, mod hinanden ved at styre spillets små figurer. For dem der har prøvet at spille strategispil som Dungeons and Dragons vil MOBAspillenes univers nok virke meget gendeligt. Alle figurerne i et MOBA spil har forskellige features, ting de er gode til, samt forskellige udholdenhed og slagkraft. Der er altså et klart strategisk element i MOBA spillene og for at have et godt hold skal der gode samarbejdsevner samt strategisk kapacitet til. I tillæg skal man kunne forstå at aflæse sine modstanderes strategier, deres styrker og svagheder – meget lig mange andre holdsportsgrene. I mange år, var opmærksomheden omrking Esport mest rettet mod FIFA Soccer, der jo minder om en sportsgren idet, Espilleren er en slags dukkefører for konsollens fodboldspillere, som Espilleren skal føre til sejr over andre Espillere. Hvis ikke man har hørt om Esport før, kan det komme som en stor overraskelse at der er store penge i sporten og at de rigtig gode gamere bliver sponsoreret af store firmaer (som fx. Red Bull) på ligefod med de store sportsatleter. En FIFA gamer kan til og med opnå at få tilbudt kontrakt med store internationale klubber som Wolfsburg, der ved siden af deres fodbold forretning også driver Esport hold. Så devisen om at computerspil er spild af tid, som mange forældre prædikker, den holder ikke helt vand længere. På den anden side må man nok også være realistisk og indse at man skal være virkelig dygtig med en controller, førend man kan få del i de store præmier der er forbundet med at spille konsolspillet FIFA Soccer.
Fodboldspillet er dog, by far, blevet overgået af MOBA spillene og især DOTA2. Dette bekræftiges af udbuddet af spil hos Esport bookmakere samt størrelsen af pengepræmierne, der for FIFA Soccers vedkommende maximalt rammer omkring de 100.000 kroner mens de store internationale DOTA2 konkurrencer udbyder præmier over 40 mio. Kroner. (What!) Forskellen i præmiesummer viser lidt om størrelsesforholdet i mellem de to E-sportsgrenes popularitet, hvor fodboldturneringen klart viser sig at være lillebror. Forud for de store turneringer er der en lang kvalifikationsrunde, hvor hold fra hele verden dyster online og indgår i en udskildningsproces der leder frem mod de store turneringer. Den største turnering der er blevet afholdt til dato foregik i Seattle i august måned 2017. Turneringen der går under navnet The International: DOTA 2 Championship husede 90 spillere delt på 18 hold og den samlede præmiesum lød på 24 millioner US Dollars. Er Esport blevet big business? Ja, det skal jeg da lige love for, og det er af samme årsag at Esport bookmakere pibler frem med store udbud af spil på esport.

Men hvad har det med sport at gøre?

Enhver der er noget indenfor Esportsverden vil hævde at der er stor forskel på at være computerspiller og Esportsudøver. Men kan man overhovedet kalde Esport for en sportsgren? Det kommer klart an på ens definition på ordet “sport”. De fleste forbinder sport med fysisk aktivitet som det er tilfældet med Badminton, Håndbold, Brydning, Tennis og så videre. Alle sportsgrene hvor pulsen kommer højt op og vinderen ofte er den der har den bedste fysik samt de tekniske skills. Men hvis vi ser på andre anderkendte sportsgrene som golf eller billard, ja så er der ikke nogen høj puls involveret, og man kan sagtens komme til tops uden at være i særdeles god fysisk form. Det handler stort set kun om strategisk og teknisk formåen samt evnen til at slå koldt vand i blodet. Det samme er tilfældet i Esport, hvor aktørerne stort set ikke rør sig ud af flækken, men sidder foran en skærm og udøver deres sport. Ikke desto mindre er det mentalt krævende, da det er en nødvendighed at kunne tænke klart i lang tid af gangen og ikke handle overilet eller gå i panik. Man skal være strategisk som en skakspiller og evne at tænke slutspillet til ende. Det er svært at nå en egentlig konklusion på om Elektronisk sport kan klacificeres som en sport. I forhold til fysisk formåen kan vi sammenligne Esport med dart og skak, der skal ikke nødvendigvis nogen særlig fysik til. Ser man på de professionelle udøvere vil man lægge mærke til, at mange af dem ser ud til at være i god form, og når adspurgt hævder flere Esportstjerner da også at en god fysik er nødvendig. Tager man et kig på det danske storhold Astralis, der har vundet stor anderkendelse indenfor de sidste år, så ligner de ikke ligefrem slatne computernørder, der lige er kommet ud af deres lysfattige kælderrum. Der må nok siges at være tale om en korrelation i mellem en god fysik og evnen til at tænke klart, men for den jævne gamer, er det måske ikke fysikken der har første prioritet.
En fordel ved Esporten, i forhold til de mere fysiske sportsgrene, er at holdene ikke er skadesplagede på samme måde som eksempelvis fodboldsspillere er. Skader har oftest mere psykisk karakter men må siges at høre til sjældenhederne blandt de professionelle.

Bookmakerne har taget Esport til sig

Esport bookmakerne er blevet flere og flere efterhånden som interessen for Esport eksponentielt er taget til. Et eksempel på en Esport bookmaker er det britiske firma Betway, der siden 2015 har kunne kalde sig Esport bookmaker. De tilbyder primært væddemål på MOBA spil som Starcraft II, DOTA 2, Call of Duty, Heroes of the Storm (HotS) og Counter Strike. Går man ind på deres hjemmeside – der fås i en dansk version – møder man den typiske online casino interface med tilbud om velkomstbonus og spil på blackjack, spilleautomater og roullette, det er først når man har klikket sig videre til hovedmenuen (som kun kan tilgåes ved hjælp af nem-id) at det står klart at Betway også er Esport bookmaker. Anderledes større tilgængelighed er at finde hos Esport bookmakeren Bet365. Bookmakeren har et kæmpe katalog af spilgenrer og gennem menuen i venstre side af skærmen finder man frem til Esport væddemålene. Ikke alene er der et stort udvalg af turneringer man kan spille på, men indenfor de enkelte turneringer er der også et stort sortiment af væddemål tilknyttet de enkelte turneringer. Langt størstedelen af turneringer er MOBA turneringer, der ser ud til at være den type, som flest Esport bookmakere har valgt at tage til sig. Hos Bet365 kan der spilles på store turneringer indenfor Call of Duty, DOTA 2, King of Glory, HOTS, Rainbow Six, Overwatch, League of Legends og SCII. I de enkelte turneringer kan man sætte væddemål på den endelige vinder af turneringen, men der tilbydes også spil i underkategorier som “placering i indledende runder” eller “kommer i finalen”. I nogle tilfælde kan man komme helt ned i og spille på detaljerne i de enkelte kame så som “hvem vinder et bestemt kort”, “hvem får først 10 kills” eller “hvem taber først et tårn”. Endeligt kan man også spille de såkaldte “handicap spil” hvor man sætter penge på om et givent hold kan vinde, selv hvis de var bagud med -3.5 point fra kampens start.

Hvilke turneringer har Esport bookmakere fokus på?

Hvis man tager et kig på de turneringer der får opmærksomhed hos Esport bookmakerne, så er der en sammenhæng med konkurrencernes pengepræmier. Den absolut største konkurrence er The International der bliver afholdt af spillets udvikler Valve. Spillet er naturligvis det føromtalte DOTA 2 og begivenheden bliver anset for værende et højdepunkt af diverse Esport bookmakere, som uden undtagelse tilbyder væddemål på turneringens vinder, som minimum. Mindre turneringer gør sig også gældende hos Esport bookmakere, og hvis man tager de danske briller på er der fra dansk side stor opmærksomhed på turneringer som MLG – Major League Gaming, som er en amerikansk Esport organisation der afholder deres egen turnering i spil som Call of Duty og Counter Strike. Sidstnævnte spil er særlig interessant for danske spillere fordi Danmark ofte er repræsenteret ved store turneringer med det stærke team Astralis. Holdet blev grundlagt i 2016 og har siden da vundet anerkendte turneringer som Eleague Major og EIM Katowice. Slår man et smut forbi holdets hjemmeside: Astralis.gg får man hurtigt indtryk af, hvor professionelt de toneangivende hold bærer sig ad og samarbejder med store spillere fra erhvervslivet og sponsoreres af blandt andet Jack & Jones. Astralis har opnået stor succes og er også blevet allemandseje efter DR valgte at lave en programserie i tre afsnit med fokus på det succesfulde hold. Programserien hedder Astralis – Mod Stjernerne og i løbet af de tre afsnit kommer man helt tæt på holdets fremfærd under en af de store major turneringer i 2016. Programserien blev vist på DR3 og har for mange danskere været en interessant indføring i Esportens hidtil ukendte verden. I slipstrømmen på programserien har TV2 fulgt op på Esportens popularitet og viser nu live programmer fra forskellige Esports begivenheder.
Man på sige at det er gået, som havde forventet det for 25 år siden, da computerspil var noget der foregik på en Commodore-maskine eller en Amiga 500. Med internet alderen er Esporten virkelig kommet ud af de små indelukkede teenageværelser med dertilhørende billig cola og chips; der er opbygget en kæmpe industri omkring sporten efterhånden og de bedste aktører vinder anerkendelse på størrelse med store sportssjerner som man kender fra klassiske sportsgrene.